Ajatuksen voima (osa 1)


Kuinka usein oikeasti kiinnität huomiota ajatuksiisi?


Yksi niistä syistä, jotka minut johdatti NLP:n maailmaan oli se, että havahduin omiin ajatuksiini. Ihmettelin, miten voi olla mahdollista, että vaikka kaikki on oikeasti ihan hyvin, oma mieleni syöttää minulle niin paljon negatiivista sontaa. Miksi itse ajattelen aina pahinta ja päässäni pyörii vain se ainoa huonosti oleva asia. Kaikki hyvä peittyy sen alle.


“Olet itse pahin vihollisesi” konkretisoitui ja siihen herääminen muutti lopulta kaiken.


Ensimmäisiä lohdullisia asioita, mitä kuulin, oli, että et ole yhtä kuin ajatuksesi. Kaikki se, mitä mieleeni nousee ei tulekaan minusta, se ei ole osa minua. Minä en ole nuo ajatukset.


Se, mitä koen ajatuksina on omaa sisäistä puhetta, eikä itselläni juuri ollut puheenvuoroja. Äänessä olivat menneisyyden varjot, pelot, alitajunnan ohjelmoinnit, joista en ollut edes tietoinen, saati että olisin ollut se, joka mieltäni ohjelmoi. Tai että minulta olisi edes kysytty mitä tänään laitetaan levylautaselle.


Repeatilla soi samat laulut, arvostelu, vähättely, muiden syyttely ja uhriutuminen. “Kärsi, kärsi niin kirkkaimman kruunun saat!”. Todellakin. Missä niitä kruunuja jaetaan? Ehkä ne on nykyään naamioitu muoviämpäreiksi…


Alitajunta toistaa sinne ohjelmoituja kaavoja. Se on kuin tietokone, jolle annetaan tehtävä ja se suorittaa sitä. Tehtävä nro 1 on pitää sinut hengissä. Aivojen tehtävä on siis suojella sinua vaaroilta. Siksi mieleesi tulee uhkakuvia, siksi pelot saavat helposti vallan. Aivot ovat niille jo valmiiksi vastaanottavaisessa tilassa. Media tuo lisää uhkakuvia koko ajan, huolestut milloin vessapaperin loppumisesta, milloin sodanuhka on ovella tai jokainen vastaantulija voi olla se, jolta saat tappavan taudin.


Median tehtävä pitäisi olla pitää meidät informoituina maailmalla tapahtuvista asioista. Muistatko kun odotit Suosikin (Rumban/Hevoshullun/Mustanaamion…) seuraavaa numeroa ilmestyväksi tai ehkä aamulla sanomalehdestä uutisten lukemista?

Nyt kaikki tieto on kädessäsi koko ajan. Suorastaan liimautuneena kämmeneesi. Vessassa, ruokapöydässä, sängyssä. Maltatko käydä suihkussa ilman kännykkää?


Klikkiotsikoiden ainoa tehtävä on saada ihmiset klikkaamaan otsikkoa. Avaamaan linkki jollekin sivustolle, josta saat tiedon, jota hait, tai sitten et saa. Mitä pelottavampi otsikko sitä hanakammin aivosi ohjaavat sormea painamaan ruutua. Koska aivojen tehtävä ei ole muuttunut. Haluat tietoa asiasta, joka uhkaa olemassaoloasi.


Olet utelias. Haluat täyttää tiedonjanoisen mielen uutisilla. Vaikutatko tyhmältä, jos et tiedä mitä tapahtuu? Jäätkö kahvipöytäkeskustelujen ulkopuolelle ja muut ajattelevat ettet ole kiinnostunut maailman tapahtumista? Pelkäätkö siis lopulta muiden ajatuksia?


Miten muiden ajatukset voisivat vahingoittaa sinua? Eihän ajatuksilla ole voimaa?


Miten omat ajatuksesi tulevista laskuista, kohoavista hinnoista ja kasvavasta inflaatiosta voisi vaikuttaa sinuun? Eihän ajatuksilla ole voimaa?Ajattelun voima.
Hallitsetko ajatuksiasi vai hallitsevatko ajatuksesi sinua?


Kokeile olla ajattelematta päivä, tunti, minuutti. Onnistuuko?

Se, mitä sallit mielesi pyöritellä, se, mille annat ajatustesi huomion, se vaikuttaa sinuun.


Niin kauan kuin ajatuksesi ovat huolestuttavissa asioissa, uhkakuvissa ja peloissa, niin kauan niiden negatiivinen vaikutus painaa mieltäsi. Vetää alaspäin, möyrimään itsesäälissä ja katkeruudessa.


Mutta hei, jos siellä on hyvä olla, niin kaikkihan on hyvin. Koska kaikki on hyvin. Koko ajan.


Kaikki voi myös olla hyvin, ja voit tuntea olosi paremmaksi. Ilman, että mikään muuttuu. Sähkönhinta, kauppalasku, klikkiotsikot pysyvät samana, mutta sinulla on parempi olo. Kevyempi ja onnellisempi.


Kumman valitset?

Vallitsevan asioiden tilan ja v*tutuksen vai vallitsevan asioiden tilan ja hyvän olon?


Jos päädyt jälkimmäiseen, tapahtuu ihmeitä. Asioiden tila alkaa taianomaisesti muuttua. Aluksi hitaasti, mutta jos jatkat valitsemaasi tietä, koko ajan kiihtyvällä vauhdilla.


Jos valitset toimia omaa hyvinvointiasi ajatellen, joudut kyllä tekemään työtä sen eteen lopun ikääsi, mutta teet sen onnellisena ja tietoisena.


Jos valitset yhden hyvän ajatuksen joka päivä ja annat sille huomiosi, jakamattoman huomiosi, saat seuraavana päivänä kaksi hyvää ajatusta. Sitten ehkä viisi, jaksatko huomioida hyvät asiat? Ne jatkavat lisääntymistä ja sekin saattaa tuntua pelottavalta, mutta mennään siihen seuraavassa kirjoituksessa.


Aloita yhdestä hyvästä ajatuksesta. Tänään. Nyt.


2 views0 comments

Recent Posts

See All