Meillä on kahdenlaisia ajatuksia. Niitä, jotka nousevat alitajunnasta, joita emme hallitse ja niitä, joita tietoinen mielemme tuottaa eli looginen ajattelu ja päättely.
Alitajunnasta nousevat ajatukset toistavat varhaislapsuudessa opittuja kaavoja. Sieltä kumpuaa vanhempiesi ja kasvattajiesi asenteet ja kaikki mitä tiedostamaton mielesi on poiminut ympäristöstään. Siellä on myös aikaisempien sukupolvien pelot ja traumat.
Hyvä uutinen on se, että voit tietoisesti muuttaa myös alitajunnan tasolta nousevia ajatuksia. Ohjelmoida sinne uuden, paremman kaavan. Ensimmäiseksi on tultava tietoiseksi siitä, mitä tapahtuu.
Miten ajattelet itsestäsi? Kenen äänen kuulet sisälläsi? Kuka arvostelee tekemisiäsi ja pienentää minäkuvaasi?
Vai oletko niin onnekas, että kuulet vain kannustavia ajatuksia? Ajattelet vain hyviä asioita kaikista ja kaikesta? Aika harva ihminen on niin onnekas, jos ei ole tietoisesti ja sinnikkäästi muuttanut omaa ajatteluaan niin tietoisella kuin myös alitajunnan tasolla.

Psykosomaattiset oireet sairauksissa on jo hyväksytty. On siis myönnetty, että ihminen voi pahentaa oloaan ja jopa sairastua ajattelun voimalla.
Miksi sitten on niin vaikea myöntää, että sama ketju toimii myös toisinpäin? Myönteisen ajattelun voimalla voit paremmin. Et ehkä parane sairauksista, mutta ainakin nopeutat toipumista.
Positiivisen ajattelun yhteyteen on tuotu termi ‘toksinen positiivisuus’. Myrkkyä on kaikenlainen päälleliimaaminen. Teeskennelty iloisuuden, myönteisyyden, onnen ja menestyksen kiillottama julkikuva, kun sen takana seinät kaatuvat päälle ja epätoivo on hallitsevin tunne. Lisäksi pelottaa, että kulissit kaatuvat ja se mitä yrität peitellä paljastuu. Ei ihme, ettei ‘positiivinen ajattelu’ auta.
Positiivinen ajattelu ei tarkoita tunteiden tukahduttamista. Ei kukaan jaksa olla koko aikaa iloinen ja pirteä, jos et kunnioita kaikkia tunteitasi, ajat itsesi nopeasti umpikujaan.
Huomaa kulloinenkin tunteesi, anna sen nousta ja hyväksy se. Huomaa, mikä sen nostaa pintaan, eli mikä toimii triggerinä. Sitten pysähdy ja hengitä. Vanha neuvo laskea kymmeneen ennen kuin toimit on edelleen pätevä. Sitten tee valinta. Toimitko samalla tavalla kuin aina ennenkin vai olisiko tämä se kerta, kun kokeilet jotain uutta.
Ajatuksista päästiin tunteisiin ja tunteista toimintaan. Tämä kolminaisuus toimii kaikissa muodoissa, joka suuntaan. Toiminta vaikuttaa tunteisiin ja tunteet ajatteluun. Tunnetila vaikuttaa siihen, miten toimit ja minkälaisia ajatuksia sinulla on.
Voit siis valita minkälaisia tunteita haluat tuntea ja minkälaisia ajatuksia päässäsi liikkuu. Kun kaikki kolme - ajatus, tunne ja toiminta - on linjassa keskenään alkaa ihmeitä ilmaantua elämään.
Kokeile itse: valitse tunnetila, mitä haluat tuntea enimmän osan ajastasi. Edelleen koko tunteiden kirjo pysyy saatavillasi, mutta saatat hetken päästä huomata, että et enää kaipaa negatiivisia tunteita.
Kun olet valinnut tunteen, mieti missä tilanteessa tunsit sitä viimeksi? Mitä vaaditaan siihen, että tuo tunne nousee pintaan. Kuvittele sitten olevasi tuossa tapahtumassa taas. Löydä siitä yksityiskohtia, joiden avulla voit helposti palauttaa tunnetilan. Käytä sitä mielikuvaa aina kun yllätät itsesi tunnetiloista, joissa et viihdy.
Tunne seuraa ajatusta. Se seuraa mielikuvaasi. Vie ihmiskokeesi vielä pidemmälle ja ota mukaan toiminta.
Onko sinulla ehkä tapana napostella tarpeettomasti ja haluaisit sen sijaan juoda enemmän vettä. Mikä tunnetila edeltää sitä, kun viet jotain suuhusi? Onko sinulla tylsää? Peitätkö janon tunteen syömällä jotain? Pitäisikö aloittaa jokin kotityö, mutta siirrät sitä vielä välipalan verran eteenpäin?
Selvitä mitä mielessäsi tapahtuu ennen napostelua ja opettele pysäyttämään itsesi ennen toimintaa. Sen sijaan, että laitat jotain muuta suuhusi, juo lasi vettä. Tai odota hetki, että napostelun tarve menee ohi.
Tunteet viipyvät luonasi noin puolitoista minuuttia, jos et takerru niihin.
Valitse siis jatkossa huomioida ne tunteet, joita haluat kokea. Kuuntele myös muiden tunteiden viesti, mutta vapauta ne sitten jatkamaan matkaansa.
Ajatuksen voima ulottuu siis aina toimintaasi saakka. Kun opit hallitsemaan itseäsi, alkaa myös ympäristösi muokkautua toivomaasi suuntaan. Siitä, miten meistä jokainen luo omaa ympäristöään koko ajan puhutaan myöhemmin lisää.
Tästä kirjoituksesta ota mukaasi ajatusten, tunteiden ja toiminnan ketju. Jos kaipaat apua jonkin asian muuttamiseen elämässäsi, olen apunasi “Hyvän olon valmennuksen” kautta.